Deser z jogurtu i bitej śmietany. Lekki i orzeźwiający.
Składniki:
Masa:
300 g jogurtu o smaku owoców leśnych
1/2 szklanki mleka
2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 0,2 L mleka każde)
30 g żelatyny
cukier do smaku (opcjonalnie)
Jogurtowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać, by całkowicie się rozpuściła. Lekko wystudzić. Jogurt (schłodzony, z lodówki) ubić z oba opakowaniami bitej śmietany (proszek). Wlać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Całość ewentualnie dosłodzić. Masę przełożyć do naczynia lub foremek i chłodzić w lodówce kilka godzin. Deser wyjąć z formy i dowolnie udekorować.
Porady
Deser łatwiej wyjąć z formy po zanurzeniu naczynia w gorącej wodzie.
Smak jogurtu można wybrać wg gustu.
Komentarze