Jogurtowa panna cotta

0 (0 ocen)

Deser z jogurtu i bitej śmietany. Lekki i orzeźwiający.

Składniki:

  • Masa:
    300 g jogurtu o smaku owoców leśnych
    1/2 szklanki mleka
    2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 0,2 L mleka każde)
    30 g żelatyny
    cukier do smaku (opcjonalnie)

    Dekoracja:
    maliny w syropie

Jogurtowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowa panna cotta 1. Żelatynę zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać, by całkowicie się rozpuściła. Lekko wystudzić. Jogurt (schłodzony, z lodówki) ubić z oba opakowaniami bitej śmietany (proszek). Wlać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Całość ewentualnie dosłodzić. Masę przełożyć do naczynia lub foremek i chłodzić w lodówce kilka godzin. Deser wyjąć z formy i dowolnie udekorować.

Porady

Deser łatwiej wyjąć z formy po zanurzeniu naczynia w gorącej wodzie. Smak jogurtu można wybrać wg gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy