Panna cotta jogurtowa z sosem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dietetyczna przyjemność o niskim indeksie glikemicznym. Dla tych co dbają o linię.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    400 g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki fruktozy
    2 łyżeczki żelatyny
    1 laska wanilii

    na sos:

    niecała szklanka jagód
    1 łyżeczka fruktozy
    20 ml śmietanki 30%

Panna cotta jogurtowa z sosem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy fruktozę i gdy będzie podgrzana dodajemy ją do rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy.
    Gdy ostygnie mieszamy z jogurtem i nasionami laski wanilii. Przekładamy jogurt do filiżanek lub specjalnych pojemniczków i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
    Przygotowujemy sos. Jagody gotujemy przez chwilę ze śmietanką, dodajemy fruktozę i czekamy aż się rozpuści. Miksujemy.

    Przed podaniem deseru wkładamy filiżanki na chwilkę do wrzątku aby można było lepiej wyciągnąć deser na talerzyk. Panna cottę polewamy przygotowanym sosem.

Komentarze

Podobne przepisy