Jogurtowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i lekkie ciasto bez pieczenia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g biszkoptów okrągłych
    800 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1/4 szkl gorącej wody
    200 g świeżych truskawek
    1 galaretka truskawkowa w proszku
    500 ml gorącej wody
    tortownica o śred. 29 cm

Jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty. Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtami. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Truskawki myjemy. Odcinamy szypułki i kroimy truskawki na plastry. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, układamy na cieście pokrojone truskawki. Zalewamy truskawki tężejącą galaretką. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy