kabaczek faszerowany

0 (0 ocen)

Ten przepis wymyśliłam przypadkiem, kiedy znudziły mi się zwyczajne papryki nadziewane mięsem

Składniki:

  • - 1 kabaczek średniej wielkości (lub cukinia),
    - ok.0,3 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe. wieprzowo/wolowe)
    - 1 torebka ryżu
    -1 średnia cebula
    - 1 jajko
    -2-3 małe ząbki czosnku
    -sól, pieprz
    - 2-3 szklanki rosolu (moze być z kostki)

Kabaczek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. ryż ugotować do połgotowości
    2. kabaczek umyć, osuszyć. Jeżeli ma twardą skórkę, usunąć. Młody możemy pozostawić ze skórką. Odkroić końce i łyżką ostrożnie wydrążyć miaszcz z nasionami, pozostawiając brzegi maksymalnie szerokie.(otrzymamy taką kabaczkową rurkę)
    3. wymieszać mięso, posiekaną w kostkę cebule, czosnek, jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku
    4.otrzymanym farszem wypelnić kabaczek
    5. kabaczek ułożyć w brytfance, wlać rosól (kabaczek powinien znajdować się w płynie do połowy).
    6. dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1 godziny, uważając, aby płyn nie odparował całkowicie (w razie potrzeby dolewać).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy