kabaczek faszerowany z ostrą nutką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pysznie nadziany :)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kabaczek: 1 sztuka
    - mięso mielone (z łopatki wieprzowej): 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sos Worcestershire: 1 łyżeczka
    - passata pomidorowa: 2 łyżki
    - papryka ostra mielona: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy świeżo mielony: 1 szczypta
    - ser żółty: 150 gramów

Kabaczek faszerowany z ostrą nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Włożyć do wrzątku i chwilę obgotować (aż lekko zmięknie). Odłożyć do osączenia.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso. Smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać sos worcestershire, sól, pieprz, sos pomidorowy i paprykę. Dosmażyć, aż do połączenia smaków.
  • faszerowany kabaczek przygotowany do zapieczenia 3. Połówki kabaczka wypełnić farszem, posypać startym serem, podlać odrobiną wody i zapiekać w 180 st. C przez ok. 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy