Pączki wilanowskie na buraczkach

0 (0 ocen)

Nadzwyczaj efektowne. Sprawdzają się np. podczas karnawałowego przyjęcia

Składniki:

  • Pączki:

    500g mięsa mielonego
    2 jajka
    100g szynki lub kiełbasy
    garść posiekanej zieleniny (u mnie natka selera)
    2 ząbki czosnku
    2 ugotowane ziemniaki
    100g sera gouda
    sól
    pieprz cayenne (lub chilli)
    olej do smażenia



    Buraczki zasmażane:

    3 duże ugotowane buraki
    sól
    pieprz
    cukier
    sok z cytryny
    masło
    mąka

Pączki wilanowskie na buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do kotletów 1. Czosnek zmiażdżyć. Ugotowane ziemniaki, pokrojoną wędlinę i czosnek
    dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy z zieleniną, jajkami, startym serem i doprawiamy do smaku.
  • Smażenie 2. Formujemy kuleczki i smażymy na rumiano z każdej strony.
  • odsączanie 3. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • buraki 4. Buraki gotujemy do miękkości po czym obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o grubych oczkach i doprawiamy. Mąkę przesmażamy na masełku i
    polewamy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z połowy cytryny. Smażymy jeszcze 5 minut i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy