Kaczka po szreniawsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zwykle gotuje żona. W weekendy ja przyrządzam jakieś zapomniane danie.

Składniki:

  • ● 2 filety z kaczki ze skórą
    ● por
    ● marchewka
    ● ząbek czosnku
    ● 10 dag kukurydzy z puszki
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● liść laurowy
    ● sól
    ● pieprz
    ● keczup
    ● kilka łyżek śmietany
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● sok z cytryny

Kaczka po szreniawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy 25 minut w 1 l wrzątku z solą, zielem
    i liściem. Wyjmujemy (wywar zachowujemy), studzimy
    i osuszamy. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy keczupem.
  • 2. Wywar wlewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy
    filety i pieczemy
    20 minut w 220 °C.
    Dodajemy koncentrat,
    kukurydzę, drobno pokrojone
    marchewkę
    i pora. Pieczemy ok.
    25 minut. Doprawiamy
    sokiem, solą i pieprzem.
    Dusimy jeszcze
    10 minut. Zabielamy
    śmietaną.

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy