Zwykle gotuje żona. W weekendy ja przyrządzam jakieś zapomniane danie.
Składniki:
● 2 filety z kaczki ze skórą
● por
● marchewka
● ząbek czosnku
● 10 dag kukurydzy z puszki
● kilka ziaren ziela angielskiego
● liść laurowy
● sól
● pieprz
● keczup
● kilka łyżek śmietany
● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
● sok z cytryny
Kaczka po szreniawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso gotujemy 25 minut w 1 l wrzątku z solą, zielem
i liściem. Wyjmujemy (wywar zachowujemy), studzimy
i osuszamy. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy keczupem.
2.Wywar wlewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy
filety i pieczemy
20 minut w 220 °C.
Dodajemy koncentrat,
kukurydzę, drobno pokrojone
marchewkę
i pora. Pieczemy ok.
25 minut. Doprawiamy
sokiem, solą i pieprzem.
Dusimy jeszcze
10 minut. Zabielamy
śmietaną.
Komentarze