Kaczka z owocami

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Bardzo lubię kaczkę, tym razem zrobiłam z żurawiną i innymi owocami które miałam. Kaczka wyszła soczysta, mięciutka palce lizać :-) Najbardziej smakowało mi nadzienie ze środka i owoce.

  • 27 godz.

Składniki:

  • kaczka 1,80 kg
    2 cebule średnie
    10 dkg żurawiny suszonej
    3 łyżki majeranku
    1 łyżeczkę rozmarynu
    1 łyżeczkę papryki słodkiej
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu śliwkowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

    owoce:
    20 dkg porzeczek
    10 dkg truskawek
    15 dkg malin mrożonych

Kaczka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Kaczkę myję, osuszam. W miseczce przygotowuję marynatę, z majeranku, rozmarynu, papryki, dodaję sos śliwkowy, olej, sól, pieprz, czosnek sprasowany, żurawinę.
  • żurawina dodana do marynaty 2. Całość mieszam dokładnie i nacieram marynatą kaczkę na zewnątrz. Do pozostałej marynaty dodaję pokrojoną cebulę, i nadziewam kaczkę nią. Spinam szpilkami kaczkę i odstawiam na 24 do lodówki.
  • kaczka z nadzieniem 3. Na drugi dzień przekładam kaczkę do brytfanny, przykrywam ją i zapiekam tyle ile waży kaczka czyli około półtorej godziny. Po godzinie odkrywam wieko brytfanny żeby kaczka się zarumieniła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę sokami które wytworzyła. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję truskawki, maliny, porzeczki i dalej zapiekam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy