Kakaowo-miętowe babeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne, kruche - na "jeden kęs" co nieco do kawki

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g masła
    - 3 żółtka
    - 300 g mąki
    - 3 łyżki kakao
    - 300 g cukru pudru
    - 3 łyżeczki suszonej miety
    Krem
    - 400ml mleka
    - 1 budyń śmietankowy
    - 100 g miękkiego masła
    truskawki do dekoracji

Kakaowo-miętowe babeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kakao i rozcieramy z masłem. Następnie dodajemy cukier puder , żółtka i miętę. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne ciasto. Po wyrobieniu owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy w natłuszczonych foremkach. Nakłuwamy dokładnie widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy ok15 min. Zostawiamy do wystudzenia.
    Na mleku gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucieramy na puch po czym dodajemy do niego ostudzony budyń i dokładnie mieszamy. Masę układamy na babeczkach i dekorujemy truskawkami i kawałeczkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy