Kalafior smażony w cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny kalafior.Przygotowany w tej wersji jest bardzo syty,ja podałam z młodymi ziemniaczkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    100 ml mleka
    około 7 łyżek mąki pszennej
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    1 średni kalafior
    sól do gotowania
    masło do smażenia
    pół szklanki bułki tartej

Kalafior smażony w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior. 1. Kalafior dzielimy na większe różyczki,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( nie może być za bardzo rozgotowany ) ,następnie odcedzamy i studzimy.
  • Ciasto. 2. Składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek dość gęste ciasto.
  • Do smażenia. 3. Przygotowany kalafior zanurzamy w cieście ,a następnie obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażenie. 4. Na patelni rozgrzewamy masło,smażymy na nim kalafior na rumiano ze wszystkich stron.Usmażony kalafior osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy