Smażony kolorowy kalafior w cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pod skorupką z ciasta kryją się kolorowe różyczki kalafiora.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • małe kolorowe kalafiory: biały, żółty, fioletowy

    ciasto:
    100 g drobno mielonej mąki z pszenicy durum
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    łyżka wody gazowanej
    sól ziołowa

    olej do głębokiego smażenia

    zielenina do posypania
    ostry sos lub/i sos czosnkowo-ziołowy

Smażony kolorowy kalafior w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiory dzielimy na niewielkie różyczki.
    Mąkę mieszamy z jajkami, solą ziołową, mlekiem oraz wodą gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście, nadziewamy na wykałaczkę, otrząsamy z nadmiaru ciasta i smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Usmażone różyczki kalafiora układamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Kalafior podajemy posypany zieleniną oraz z ulubionymi sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy