Kalafior z kolorową papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Interesuję się geografią i sportem. Lubię też czytać książki. Chętnie pomagam mamie w kuchni. Łatwiejsze potrawy przygotowuję sam, szczególnie tez warzyw...

Składniki:

  • ● kalafior
    ● żółta, czerwona i zielona
    papryka
    ● 3-4 łyżki gęstego
    majonezu
    ● sól
    ● sałata

Kalafior z kolorową papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowany kalafior 1. Kalafiora myjemy i gotujemy
    3-4 minuty we wrzącej osolonej
    wodzie. Wyjmujemy i hartujemy
    w zimnej wodzie.
  • krojone papryki 2. Papryki myjemy, przekrawamy
    na pół i usuwamy gniazda
    nasienne. Miąższ gotujemy 2-3
    minuty w osolonej wodzie. Osączamy,
    studzimy i następnie
    kroimy w drobną kostkę. Sałatę
    myjemy.
  • ozdobiony kalafior 3. Spód kalafiora równo przycinamy,
    aby był stabilny, i kładziemy
    na talerzu. Smarujemy
    dość grubo majonezem i układamy
    trzy szerokie pasy z papryki:
    żółty, zielony i czerwony.
    Dekorujemy sałatą.

Porady

Michała Stefańskiego Podajemy z pieczywem pokrojonym w trójkąty. Świetnie pasuje też do mięsa i wędlin

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy