Kalafior zapiekany w omlecie

0 (0 ocen)

  • 50 min

W lodówce miałam kalafior, jajka i kawałek kiełbasy i tak powstała ta potrawa.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    200 g chudej kiełbasy (np z szynki, podwawelska lub inna)
    10 pomidorków mini
    '5 jajek
    2 płaskie łyżki mąki
    1 łyżka mleka
    sól
    pieprz
    ulubione zioła
    80-100 g sera żółtego
    masło do posmarowania formy

Kalafior zapiekany w omlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior w omlecie-przygotowanie 1. Kalafior płuczemy,dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
    Osączamy na sitku i przekładamy do posmarowanego masłem naczynia do tarty lub żaroodpornego.
    Pomiędzy różyczki wkładamy plasterki kiełbasy (osłonkę zdejmujemy) i połówki pomidorków.
    Jajka roztrzepujemy z mąką i mlekiem,solimy do smaku, dodajemy ulubione zioła i pieprz.
    Zalewamy kalafiora,posypujemy startym serem i wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy