W lodówce miałam kalafior, jajka i kawałek kiełbasy i tak powstała ta potrawa.
50 min
Składniki:
1 średni kalafior
200 g chudej kiełbasy (np z szynki, podwawelska lub inna)
10 pomidorków mini
'5 jajek
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka mleka
sól
pieprz
ulubione zioła
80-100 g sera żółtego
masło do posmarowania formy
Kalafior zapiekany w omlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior płuczemy,dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Osączamy na sitku i przekładamy do posmarowanego masłem naczynia do tarty lub żaroodpornego.
Pomiędzy różyczki wkładamy plasterki kiełbasy (osłonkę zdejmujemy) i połówki pomidorków.
Jajka roztrzepujemy z mąką i mlekiem,solimy do smaku, dodajemy ulubione zioła i pieprz.
Zalewamy kalafiora,posypujemy startym serem i wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C.
Komentarze