Zupa kalafiorowo-serowa na smażonym kalafiorze

0 (0 ocen)

Kremowa i delikatna zupa z przesmażonym kalafiorem który nadaje jej wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 2l. rosołu lub bulionu drobiowego
    1 średni kalafior
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    200 g.kremowego serka topionego ( 2 bloczki)
    4 łyżki masła śmietankowego
    1 łyżka mąki
    250 ml. śmietany 18%
    2 liście laurowe
    sól , pieprz
    posiekana natka pietruszki do posypania

Zupa kalafiorowo-serowa na smażonym kalafiorze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażony kalafior 1. Wszystkie warzywa obrać, umyć , osuszyć.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , kalafiora pokroić na małe kawałki , smażyć na pół miękko.
  • 2. Marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach , ziemniaki pokroić w małą kostkę.
    W garnku zagotować rosół/bulion z liśćmi laurowymi, wrzucić warzywa ( omijając kalafiora)
    Gdy będą pół miękkie dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz przesmażonego kalafiora.
  • zasmażka 3. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki masła , dodać mąkę , dokładnie wymieszać by nie porobiły się grudki , wlać szklankę bulionu , ponownie wymieszać-zasmażkę przelać do garnka z zupą.
  • 4. Chwilkę przed końcem gotowania , śmietanę połączyć z chochlą zupy , przelać do garnka , doprawić całość solą i pieprzem wg. gustu.
    Zupę podawać posypaną natką pietruszki.( natkę można także wsypać do garnka w trakcie gotowania jeśli wszyscy domownicy lubią)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy