Kalafiory zapiekane pod sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo lubię kalafior , ten jest też przepyszny :))

  • 60 min

Składniki:

  • 50-75 dag kalafiorów
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła roślinnego
    1 szklanka mleka
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    cukier

Kalafiory zapiekane pod sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane kalafiory ułożyc w rondlu lub naczyniu do zapiekania głąbem od spodu. Z mąki i masła roślinnego zrobic jasną zasmażkę , odstawic z ognia , dodawac po truchu mleko, ciągle mieszając.Zagotowac, i gdyby powstały grudki , przetrzec przez sito. Dodac koncentrat pomidorowy, doprawic do smaku. Sos wyłożyc na kalafiory i wstawic do dosc gorącego piekarnika na 20-30 min do zarumienienia się boków. Można uprzednio posypac powierzchnię dwiema łyzkami startego żółego sera :))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy