Mam 13 lat. W kuchni przyglądam się mamie i siostrze i czasami pomagam. W wolnych chwilach mama uczy mnie gotować. Najczęściej robię zapiekane kalafiory.
Zapiekane kalafiory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiory oczyszczamy, myjemy
i dzielimy na mniejsze
różyczki. Kilka minut gotujemy
w lekko osolonym wrzątku.
Odcedzamy i układamy w żaroodpornym
naczyniu wysmarowanym
masłem.
2.Ser ścieramy na tarce, mieszamy
z mlekiem, przyprawiamy
solą i pieprzem do smaku.
Sosem polewamy kalafiory,
posypujemy wiórkami masła.
3.Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do temperatury
160 °C i pieczemy, aż ser całkowicie
się roztopi. Wyjmujemy
z piekarnika, posypujemy
drobno posiekaną natką pietruszki
i od razu podajemy.
Komentarze