Zapiekane kalafiory

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 13 lat. W kuchni przyglądam się mamie i siostrze i czasami pomagam. W wolnych chwilach mama uczy mnie gotować. Najczęściej robię zapiekane kalafiory.

Składniki:

  • ● 2 kalafiory
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 5 łyżek mleka
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● natka pietruszki

Zapiekane kalafiory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane kalafiory 1. Kalafiory oczyszczamy, myjemy
    i dzielimy na mniejsze
    różyczki. Kilka minut gotujemy
    w lekko osolonym wrzątku.
    Odcedzamy i układamy w żaroodpornym
    naczyniu wysmarowanym
    masłem.
  • Zapiekane kalafiory 2. Ser ścieramy na tarce, mieszamy
    z mlekiem, przyprawiamy
    solą i pieprzem do smaku.
    Sosem polewamy kalafiory,
    posypujemy wiórkami masła.
  • Zapiekane kalafiory 3. Wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    160 °C i pieczemy, aż ser całkowicie
    się roztopi. Wyjmujemy
    z piekarnika, posypujemy
    drobno posiekaną natką pietruszki
    i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy