KALMARY SMAŻONE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna przekąska lub jeśli będzie ich odpowiednio dużo - rewelacyjny obiad... Można kupić mrożone (bywają nawet takie z panierką). Warto jednak kupić takiego świeżego, świeży jakoś fajniej smakuje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kalmary: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka: 5 łyżek

Kalmary smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalmary sprawić, dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić w pierścienie.
  • 2. Posolić i popieprzyć, odstawić na kilka minut.
  • 3. Maczać w mące, otrzepać nadmiar mąki i kłaść po kilka na rozgrzany olej. Smażyć krótko bo inaczej zrobią się gumowate. Odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
  • 4. Można podać z sosem czosnkowym lub po prostu same ewentualnie lekko skropione cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy