Smażone kalmary

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Za oknem jesień, a ja wspominam leniwe wakacje w Grecji. Ten pobyt zawsze mi się kojarzy z kalmarami. Jedliśmy je niemal codziennie: w panierce i bez, smażone i grillowane, dopiero co złowione.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - świeże kalmary: 0.5 kilograma
    - mąka: 1 szklanka
    - Jajko: 2 sztuki
    - sól, pieprz, papryczka peperoncino: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 0.5 litra

Smażone kalmary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalmary 1. Kalmary myjemy i osuszamy.
  • 2. W jednej miseczce rozkłócamy jajka, a w drugiej mieszamy mąkę z przyprawami.
  • Kalmary 3. Krążki kalmarów maczamy w jajku, a następnie w panierce i smażymy przez ok. 2 minuty na dobrze rozgrzanym oleju. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  • Kalmary 4. Usmażone kalmary osuszamy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe kalmary skrapiamy cytryną.

Komentarze

Podobne przepisy