Kanapki ze śledziem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kanapki, tak podane na pewno będą wszystkim smakować.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • chleb razowy 4 kromki,
    śledzie w oleju 1 niewielki filet,
    masło do smarowania,
    koperek do dekoracji,
    Pasta z buraka:
    burak 1 szt,
    czosnek 1 ząbek,
    sok z cytryny 2 łyżki,
    oliwa z oliwek 2 – 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    Pasta jajeczna:
    jajka 3 szt,
    cebula 1/2 szt,
    majonez 1 łyżeczka,
    sól,
    pieprz,

Kanapki ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasta z buraka: Buraka umyć, owinąć folią aluminiową i upiec do miękkości, ostudzić. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać obrany czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.
    Pasta jajeczna: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz, majonez i całość wymieszać.

    Chleb posmarować masłem. Nakładać na przemian pastę jajeczną i pastę z buraka. Na środku ułożyć kawałek śledzia i wcisnąć koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy