Kapuścianka z brokułem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka zupa warzywna

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty włoskiej
    1/2 brokuła
    5 pomidorów
    5 ziemniaków
    kości schabowe lub porcja rosołowa
    2 marchewki
    kawałek pora
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chili
    sól, pieprz
    jarzynka

Kapuścianka z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku, pora przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Dodać do wywaru, wsypać 2-3 łyżeczki jarzynki, przykryć i gotować na małym ogniu. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z pastą paprykową, gotować 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować 15 minut. Kapustę poszatkować, brokuła podzielić na różyczki, dodać do zupy, gotować jeszcze około 10-15 minut. Wlać mleko (można zamiast niego zabielić śmietaną), doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy