Kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

trochę pracochłonne ale efekt jest tego wart

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • składniki na ciasto : mąka pszenna, 20 dag
    twaróg półtłusty( trzykrotnie zmielony), 25 dag
    masło, 20 dag
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    białko do posmarowania i czarnuszka, do posypania
    ***********
    składniki na farsz : kapusta kiszona, 60 dag
    pieczarki ( lub leśne grzyby suszone), 25 dag
    cebula, 1 duża
    sól,pieprz,chilli, do smaku
    żółtko

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto

    podzielić na 4 części i zamrozić przez około 20 minut

    potem przełożyć do lodówki
  • 2. farsz: ugotować kapustę kiszoną i wystudzić
  • 3. pieczarki (lub zamoczone i ugotowane suszone grzyby)przesmażyć z cebulką
  • 4. kapustę i przesmażone pieczarki(lub leśne grzyby) zemleć maszynką do mięsa
  • 5. dodać żółtko i przyprawy, wymieszać
  • 6. każdą z 4 części ciasta rozwałkować na części wielkości talerza, podzielić na 8 trójkątów
  • 7. na każdy nakładać łyżeczką troszkę farszu i zlepiać najpierw podstawa trójkąta a potem wierzchołek
  • 8. kapuśniaczki posmarować rozkłóconym białkiem i posypać czarnuszką
  • image-1qkwwrg 9. piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut

Porady

rozwałkowane ciasto najlepiej nałożyć na duży talerz, oderwać zwisające kawałki ciasta i na talerzu podzielić je na 8 trójkątów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy