60 dag kiszonej kapusty
30 dag białej kapusty
40 dag pieczarek
20 dag ryżu
4 jajka
2 cebule
Kminek mielony lub w ziarenkach
papryka słodka i ostra
Sól, pieprz
3 – 4 płaty ciasta francuskiego
Kapuśniaczki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kapustę drobno pokroić lub zeszatkować. Kiszoną kapustę opłukać przełożyć do rondelka. Dodać do niej białą kapustę, wsypać trochę kminku i posolić. Gotować do miękkości. Ryż i jajka ugotować. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze piórka, cebule w kostkę. Przesmażyć razem na odrobinie masła. Jajka pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Doprawić przyprawami. Ciasto podzielić na kwadraty, nakładać porcjami farsz i zlepiać brzegi. Każdy kapuśniak posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą i posypać kminkiem. Piec w 220 stopniach do zrumienienia ciasta. Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze