Kapuśniaczki z ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Oryginalne w smaku i w wyglądzie!

  • 40 min

Składniki:

  • 60 dag kiszonej kapusty
    30 dag białej kapusty
    40 dag pieczarek
    20 dag ryżu
    4 jajka
    2 cebule
    Kminek mielony lub w ziarenkach
    papryka słodka i ostra
    Sól, pieprz
    3 – 4 płaty ciasta francuskiego

Kapuśniaczki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kapustę drobno pokroić lub zeszatkować. Kiszoną kapustę opłukać przełożyć do rondelka. Dodać do niej białą kapustę, wsypać trochę kminku i posolić. Gotować do miękkości. Ryż i jajka ugotować. Pieczarki obrać i pokroić w grubsze piórka, cebule w kostkę. Przesmażyć razem na odrobinie masła. Jajka pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Doprawić przyprawami. Ciasto podzielić na kwadraty, nakładać porcjami farsz i zlepiać brzegi. Każdy kapuśniak posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą i posypać kminkiem. Piec w 220 stopniach do zrumienienia ciasta. Podawać na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy