Kapuśniak na wędzonym schabie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kolejna zupa jak u babci Sekret jej smaku tkwi w domowej kiszonej kapuście, prawdziwej śmietance i prawdziwej wędzonce.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litrowe słoiki kiszonej kapusty
    300-400 ml słodkiej śmietanki 42%
    surowy wędzony schab wieprzowy około 800 g
    sól
    pieprz
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    pieprz cayenne
    majeranek

    zielenina do posypanie np. koperek

Kapuśniak na wędzonym schabie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy w całości schab, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy zimną wodą. Gotujemy 45-60 minut na wolnym ogniu. Schab wyjmujemy i kroimy na kawałki. Kawałki mięsa dodajemy do zupy.

    Kapuśniak zaprawiamy słodką śmietanką doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Porady

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, a lubicie delikatny kapuśniak to ją przepłuczcie lub sparzcie wrzątkiem przed gotowaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy