Kapuśniak po kijowsku

0 (0 ocen)

zupa z kapusty czerwonej na wywarze z warzyw z dodatkiem buraczka, marchewki i parówek cienkich...

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z warzyw
    50 dag kapusty czerwonej
    2 buraki
    marchew
    pietruszka
    kawałek selera
    tłuszcz
    cebula
    1-2 łyżki mąki
    2parówki cienkie
    2/3 szklanki śmietany
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    czosnek
    cukier
    przyprawa do zup
    sok cytrynowy

Kapuśniak po kijowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać makę, lekko zrumienić, połączyć z obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, kapustą, buraczkami, warzywami i śmietaną. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka.

Komentarze

Podobne przepisy