Naleśniki po kijowsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetna i szybsza alternatywa ruskich pierogów. A zarazem podane z czerwonym barszczem staną się wykwintnym daniem obiadowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    • 1 szklanka mąki
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • Szczypta soli
    Farsz:
    • 25 dag sera twarogowego
    • 1 cebula
    • 4 plasterki boczku lub słoniny
    • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
    • Pieprz i sól
    Panierka:
    • 1 jajko
    • Bułka tarta
    olej do smażenia

Naleśniki po kijowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajek, mleka i soli zrobić ciasto. Upiec cienkie naleśniki.
    Na patelni podsmażyc boczek i drobno pokrojoną cebulę, dodać do przegniecionych przez praskę zimnych ziemniaków i sera twarogowego. Dodać sól i pieprz do smaku, wszystko razem przemieszać. Na gotowe naleśniki wykładać po łyżce farszu, i składać na kopertę.
    Następnie panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto.

Porady

Polecam z barszczem czerwonym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy