Karczek na słodko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mięso dla smakoszy ceniących sobie smak mięsa ze słodkimi dodatkami, ideale na obiad lub jako przystawka. Smakuje wybornie na ciepło i zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Około 1,2 dag karczku
    2 gruszki z syropu + syrop z gruszek
    1 cebula
    2 łyżki rodzynek
    Sól, pieprz, liść laurowy

Karczek na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: karczek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry- kroić nie do końca, by powstał jeden kawałek. Oprószyć solą, pieprzem i rozkruszonym listkiem laurowy. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, gruszki z syropu też. W nacięcia włożyć po plastrze cebuli i gruszki oraz rodzynki, docisnąć by powstał jeden zwarty rulon. Całość zalać syropem z gruszek. Piec około 1 godziny w naczyniu żaroodpornym w temp. około 170 stopni. Podawać na gorąco z kiszonym ogórkiem lub korniszonem i najlepiej z ciemnym pieczywem.

Porady

1.do mięsa można dodać też suszoną żurawinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy