idealny sos do klusek na parze jak i do ziemniaków
1 godz. 20 min
Składniki:
500 dag karkówki bez kości
1 średnia marchewka
20 dag fasolki szparagowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól pieprz, jałowiec, papryka czerwona słodka i ostra, przyprawa do mięs
olej do smażenia
mąka lub siemię lniane do zaklepania
Karczek w sosie z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w cienki plastry ( jak jak na grilla) przyprawiany solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
2.Smażymy z obu stron na złoty kolor. dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę i nadal smażymy. Gdy cebula będzie już prawie złota dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy
3.Całość zalewamy wodą tak aby zakryła mięso. Dodajemy przyprawy o fasolę , gotujemy 60 min. Od czasu do czasu sprawdzamy czy nie ubyło wody w razie jej ubywania dolewany ją.
Porady
Nie dodawaj papryki na początku smażenia gdyż przypala się i daje gorzki smak.
Komentarze