karczek w sosie z fasolką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

idealny sos do klusek na parze jak i do ziemniaków

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 dag karkówki bez kości
    1 średnia marchewka
    20 dag fasolki szparagowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: sól pieprz, jałowiec, papryka czerwona słodka i ostra, przyprawa do mięs
    olej do smażenia
    mąka lub siemię lniane do zaklepania

Karczek w sosie z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oeso73 1. Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w cienki plastry ( jak jak na grilla) przyprawiany solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
  • image-26k9ymv 2. Smażymy z obu stron na złoty kolor. dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę i nadal smażymy. Gdy cebula będzie już prawie złota dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy
  • image-0de0xoc 3. Całość zalewamy wodą tak aby zakryła mięso. Dodajemy przyprawy o fasolę , gotujemy 60 min. Od czasu do czasu sprawdzamy czy nie ubyło wody w razie jej ubywania dolewany ją.

Porady

Nie dodawaj papryki na początku smażenia gdyż przypala się i daje gorzki smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy