Karczek z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Interesuję się fotografią. Wolny czas spędzam, kucharząc.

Składniki:

  • ● ok. 50 dag karczku
    ● średni brokuł
    ● 7 dużych ziemniaków
    ● olej
    ● przyprawa do karkówki
    ● bazylia
    ● 10 dag żółtego sera

Karczek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do karkówki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry i oprószamy przyprawą. Przekładamy na ziemniaki.
  • 3. Brokuł myjemy, osączamy i dzielimy na różyczki. Kładziemy na mięsie. Posypujemy serem. Skrapiamy olejem. Przykrywamy.
  • 4. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze ok. 180 °C. Oprószamy bazylią.

Porady

Mięso po oprószeniu przyprawą warto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy