Karczochy nadziewane wołowiną

0 (0 ocen)

z kuchni włoskiej

Składniki:

  • 4 karczochy, 2 szalotki, sól, cytryna, 2 i 1/2 dkg mielonych orzechów laskowych, 2 i 1/2 dkg posiekanych orzechów laskowych, 50 dkg mielonej wołowiny, jajko, pieprz, 2 pęczki szczypiorku, szczypta kminku rzymskiego, 3 czerwone papryki, 2 cebule, 2 łyżki oleju, szklanka wywaru warzywnego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz cayenne, cukier

Karczochy nadziewane wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane karczochy gotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez 15 minut. Posiekać szalotki i wymieszać z mięsem, orzechami i jajkiem. Pęczek posiekanego szczypiorku dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Ostudzone i wydrążone karczochy napełnić farszem mięsnym, podlać odrobiną wody i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przesmażyć na oleju pokrojoną cebulę i paprykę, zalać wywarem i gotować 10 minut. Zmiksować, dodać koncentrat, doprawić. Karczochy podawać z sosem posypanym resztą szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy