Karczochy po rzymsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kuchnia włoska.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 karczochów
    6 jajek
    3 szalotki
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól
    pieprz
    masło

Karczochy po rzymsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczochy po rzymsku 1. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
    Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
    Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
    Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
    Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy