Karkówka pieczona w czarnej porzeczce

0 (0 ocen)

Długo pieczona karkówka w ciekawej, owocowej marynacie. Porzeczka nadaje lekko kwaśny smak.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    MARYNATA:
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    2 łyżeczki soli
    3-5 goździki
    300g porzeczek czarnych
    1 łyżka cukru

Karkówka pieczona w czarnej porzeczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę. Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, wlać sos sojowy, wsypać kolendrę, kmin, sól. Wszystko dokładnie połączyć.
  • 2. Karkówkę w kawałku natrzeć przyprawami, zawinąć w folię spożywczą i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
  • 3. Porzeczki włożyć do garnka, dodać cukier i goździki. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito uzyskując jednolity mus.
  • 4. Karkówkę obsmażyć na patelni z każdej strony. Wysmarować mięso musem porzeczkowym. Włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec przez 2godziny. Po upieczeniu wyjąć karkówkę z piekarnika odczekać 5min i pokroić w plastry. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy