Karnawałowe oponki

0 (0 ocen)

Jak karnawał to karnawał.Każdy szaleje z pysznościami smażonymi na oleju i nie liczy kalorii.Mamy pole do popisu i możemy zrobić różne pączki, faworki, róże karnawałowe czy oponki.Ja mam dziś oponki z dodatkiem twarogu, mascarpone i ricotty.Ale są smaczne a najlepsze jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • 125 g półtłustego twarogu
    125 g serka mascarpone
    4 łyżki ricotty
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1/3 szk cukru
    250 g mąki pszennej typ 500
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    lukier
    posypka waflowa

Karnawałowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski przesiać mąkę razem z sodą.
    Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę .
    Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto.
    Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.
    Potem za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki.
    Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.
    Oponki smażyć na zloty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy