Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ziemniaczana, kartoflanka

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/2selera
    Laska kiełbasy
    3-4 grubsze plastry boczku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Kostka rosołowa
    Kurkuma,
    Majeranek,
    Papryka słodka i ostra
    Łyżka masła
    Łyżka mąki
    Łyżka śmietany 18
    Łyżka śmietany 30
    Sol i pieprz
    Pęczek koperku

Kartoflanka, czyli zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić warzywa, zalać bulionem, dodać przyprawy, usmażyć cebulę, boczek kiełbasę, czosnek, dodać do zupy, gotować do miękkości warzyw. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zaprawić śmietana i dodać koperek

Porady

Można dodać chilli i cebulę w kostce

Komentarze

Podobne przepisy