Kąski rybne w piwnym cieście ( Chrupiąca i bardzo smaczna przekąska)
400 g filetów z białej ryby ( np. dorsz mintaj)
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pół łyżeczki soli
Szczypta ostrej papryki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 160- 170 ml ciemnego piwa ( ma powstać ciasto nieco gęstsze jak na naleśniki. Każda szklanka jest inna więc ilość piwa jest orientacyjna )
Kąski rybne w piwnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Lekko solimy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz papryką. Wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Powinno powstać dość gęste ciasto takie aby nie spływało bardzo z kawałków ryb. Ryby moczymy w cieście i wkładamy na dobrze rozgrzany olej (oleju powinno być sporo smażymy w głębokim oleju aż ciasto będzie złote). Gotowe kąski układamy na ręczniku papierowym aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Podajemy np. z dipem czosnkowym.
Komentarze