Kąski rybne w piwnym cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiąca i bardzo smaczna przekąska

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kąski rybne w piwnym cieście ( Chrupiąca i bardzo smaczna przekąska)
    400 g filetów z białej ryby ( np. dorsz mintaj)
    ¾ szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Pół łyżeczki soli
    Szczypta ostrej papryki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Ok. 160- 170 ml ciemnego piwa ( ma powstać ciasto nieco gęstsze jak na naleśniki. Każda szklanka jest inna więc ilość piwa jest orientacyjna )

Kąski rybne w piwnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Lekko solimy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz papryką. Wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Powinno powstać dość gęste ciasto takie aby nie spływało bardzo z kawałków ryb. Ryby moczymy w cieście i wkładamy na dobrze rozgrzany olej (oleju powinno być sporo smażymy w głębokim oleju aż ciasto będzie złote). Gotowe kąski układamy na ręczniku papierowym aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Podajemy np. z dipem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy