Rybne kąski w cieście piwnym z sosem jogurtowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę płuczemy, osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę lub paseczki, oprószamy solą i pieprzem.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej curry, szczyptę soli i pieprzu – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy piwo i mikserem ucieramy na jednolite ciasto (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
Na patelni rozgrzewamy olej.
Kawałki ryby obtaczamy w cieście i kładziemy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Smażmy 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby przenosimy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Jogurt naturalny łączymy z musztardą – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Usmażone kawałki ryby serwujemy z sosem i ulubioną surówką, smacznego ; )
Komentarze