Rybne kąski w cieście piwnym z sosem jogurtowo-musztardowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kawałki ryby otulone ciastem, do tego jogurtowy sos musztardowy i mamy małą rybną, kulinarną ucztę :)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram filetów z dorsz (mintaja lub morszczuka)
    2 jajka
    200 ml piwa jasnego
    1-1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka curry
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Sos jogurtowo-musztardowy
    1 kubeczek jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
    Sól, pieprz

Rybne kąski w cieście piwnym z sosem jogurtowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę płuczemy, osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę lub paseczki, oprószamy solą i pieprzem.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej curry, szczyptę soli i pieprzu – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy piwo i mikserem ucieramy na jednolite ciasto (ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
    Na patelni rozgrzewamy olej.
    Kawałki ryby obtaczamy w cieście i kładziemy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Smażmy 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby przenosimy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
    Jogurt naturalny łączymy z musztardą – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Usmażone kawałki ryby serwujemy z sosem i ulubioną surówką, smacznego ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy