Kąski z indyka w paluszkach

0 (0 ocen)

Takie kawałki indyka często przyrządzam na różne imprezy rodzinne, np. Sylwestra, stanowią doskonałą przekąskę. Tym razem postanowiłam indyka usmażyć w panierce z paluszków, kąski wyszły bardzo smaczne i chrupiące, podałam je z sosem bazyliowym.

Składniki:

  • 500 gram piersi z indyka
    Przyprawa do indyka
    Słodka i ostra papryka
    2 jajka
    100 gram paluszków słonych
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    Sos majonezowo-bazyliowy

Kąski z indyka w paluszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, najlepiej paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Paluszki mielimy w młynku, kawałki indyka obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Na półmisku układamy kąski z kurczaka, podajemy je z sosem bazyliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy