Kasztanki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne do porannej kawy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    15 dag cukru
    15 dag tłuszczu
    1 dag drożdży
    3 żółtka
    pół opakowania cukru waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    łyżka spirytusu
    śmietany, ile zabierze

    Nadzienie:
    orzechy, migdały
    powidło śliwkowe
    skórka pomarańczowa

    Polewa:
    1/3 kostki margaryny
    8 łyżek cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżka kakao

    herbatniki do obtoczenia

Kasztanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z tłuszczem wysiekać, żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto jak na pierogi.
  • 2. Ciasto rozwałkować, literatką wykrawać kółeczka, nałożyć powidło i bakalie, formować kulki i upiec. Po upieczeniu moczyć w polewie i obtoczyć w pokruszonych herbatnikach.

Porady

Zamiast herbatników można użyć mielonych orzechów.

Komentarze

Podobne przepisy