Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce

0 (0 ocen)

  • 40 min

fajna przystawka nie wymagająca zbyt wielu umiejętności

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g kasztanów jadalnych
    400 g białego boczku w cienkich plastrach
    brązowy cukier ok 3 łyżki
    1 jajko
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia

Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce 1. Kasztany opłukać, osuszyć i naciąć na czubku na krzyż. Upiec w piekarniku ok 30 min 200 st. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać ze skorupek.
  • Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce 2. Każdy kasztan owinąć w plaster bekonu i spiąć wykałaczką. Rozgrzać tłuszcz w małym naczyniu średnio głęboki. Szybko panierować w ciemnym cukrze, jajku i tartej bułce.
  • Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce 3. Smażyć na ostrym ogniu na złoty kolor pilnując by się nie przypaliły (cukier przyspiesza rumienienie). Zdjąć wszystkie kasztany w rumianej osłonce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Tak przygotowane mogą poczekać.
  • Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce 4. Kiedy będą potrzebne zapiec ok 20-25 min w temp 200 st . Podawać gorące.Zimne też smakują doskonale.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy