Kasztany w bekonie i słodkiej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany opłukać, osuszyć i naciąć na czubku na krzyż. Upiec w piekarniku ok 30 min 200 st. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać ze skorupek.
2.Każdy kasztan owinąć w plaster bekonu i spiąć wykałaczką. Rozgrzać tłuszcz w małym naczyniu średnio głęboki. Szybko panierować w ciemnym cukrze, jajku i tartej bułce.
3. Smażyć na ostrym ogniu na złoty kolor pilnując by się nie przypaliły (cukier przyspiesza rumienienie). Zdjąć wszystkie kasztany w rumianej osłonce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Tak przygotowane mogą poczekać.
4.Kiedy będą potrzebne zapiec ok 20-25 min w temp 200 st . Podawać gorące.Zimne też smakują doskonale.
Komentarze