Kawoszka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czyli ciasto kawowo-orzechowo-czekoladowe. Ma niepowtarzalny aromat, idealne na do szklanki mleka.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    20 dag orzechów włoskich mielonych
    17 dag cukru
    5 dag czekolady deserowej
    1 kostka masła lub margaryny (20 dag)
    4 małe jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    kilka kropel olejku śmietankowego

Kawoszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć w małei ilości wody. Zalać zimną wodą by otrzymać 250 ml.
  • 2. Masło rozpusić (nie doprowadzając do wrzenia).
  • 3. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy, soó wymieszać. Dodać kawę, rozpuszczone masło. jajka i olejek. Wszystko miksować przez minutę.
  • 4. Wylać ok. 2/3 masy do foremki. Do pozostałej masy dodać pokruszoną czekoladę i wylać na wierzch.
  • 5. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Porady

Zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać zwykłą, ale trzeba pamiętać by odcedzić fusy przed dodaniem do ciasta. Świerze ciasto może się kruszyć. Lepiej odczekać kilka godzin, aż dobrze ostygnie. Wg tego przepisu można upiec babeczki lub wykorzystać same ciasto jaki podstawę do tortu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy