200 ml śmietanki 30% lub 36%
200 ml mleka
1 i pół łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam kremowej)
2 łyżki likieru kawowego (użyłam Sharidan's)
ale może być inny ,lub 1 łyżka rumu
Kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody odstawić,
Mleko zagotować z dwoma łyżkami kawy rozpuszczalnej dodać śmietankę, podgrzać ciągle mieszając dodać cukier ,gdy zacznie wrzeć dodać likier. Żelatynę lekko podgrzać (Można w mikrofalówce) i dodać do podgrzanej masy. Wszystko dokładnie wymieszać ,przelać do foremek lub filiżanek i przestudzić następnie przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na ok.4 godz,najlepiej na noc .Panna cottę wyciągnąć z foremek na talerz(można to zrobić wygodniej wkładając foremki na chwilę do ciepłej wody.) Posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
Komentarze