Kawowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla smakoszy kawy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300ml kremówki 30%
    200ml kawy rozpuszczalnej (wsypać 2 łyżeczki)
    50g cukru
    1,5 łyżki żelatyny

    Do dekoracji:
    Polewa czekoladowa, starta czekolada, kakao, owoce itp.

Kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć kawę. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać, aby się rozpuściła. Kremówkę z cukrem zagotować, dodać kawę i wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka łyżek gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującej się kremówki, mogłyby powstać grudki.)
    Kremówkę z kawą, jak zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niej żelatynę, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Dowolną formę silikonową, szklaneczki czy pucharki wypełnić panna cottą. Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach. Udekorować według upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy