Keks z rodzynkami i mielonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Grudzień to doskonały czas by rozpieszczać się domowymi wypiekami a to aromatyczne ciasto z nutą cynamonu i wanilii przypomina nam o nadchodzących świętach.

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 110 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - mleko: 4 łyżki
    - rodzynki: 7 łyżek
    - migdały mielone: 4 łyżki
    - esencja waniliowa: 1 łyżka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - tłuszcz do posmarowania formy/ bułka tarta: 0.25 łyżki

Keks z rodzynkami i mielonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks z rodzynkami 1. Za pomocą miksera łączymy ze sobą cukier i roztopione masło. Następnie dodajemy jajka, ucieramy na jednolitą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mleko, esencję waniliową, rodzynki, mielone migdały i cynamon. Dokładnie miksujemy.
  • Keks z mielonymi migdałami i rodzynkami 2. Przekładamy masę do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy prostokątnej 22cm x 11,5 cm . Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy