Kiełbasa śląska z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna potrawka. Gęsta i sycąca. Podaję ją na ciepło z kromką świeżego pieczywa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,20 dag kiełbasy śląskiej
    0,5 kg pieczarek
    6-8 ogórków kiszonych
    2 garście moreli
    2 garście suszonych śliwek
    garść rodzynek
    2 cebule
    2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia

Kiełbasa śląska z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić w całości). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wkładamy kiełbasę, cebulę z pieczarkami. Dodajemy ogórki i wszystkie bakalie. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dolewamy trochę wody (tyle, żeby kiełbasa się nie przypalała). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podajemy na ciepło.

Porady

Danie warto przygotować 1-2 dni wcześniej żeby smaki się dobrze przegryzły.

Komentarze

Podobne przepisy