Ot zwykła kiełbasa z pieczarkami. Żeby ją troszkę odmienić, dodałam konserwową paprykę i doprawiłam ziołami prowansalskimi. Świetnie smakowała podana z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Składniki:
45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
50 dag niedużych pieczarek
kilka kawałków marynowanej papryki
sproszkowana słodka papryka
świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
Kiełbasa śląska z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać.
Pieczarki oczyścić, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na połówki lub ćwiartki.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, lub na grubsze plastry, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodać pieczarki, a jak puszczą sok, dodać paprykę marynowaną.
Doprawić sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dusić do odparowania większości płynu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze