Kiełbasa śląska z pieczarkami

0 (0 ocen)

Ot zwykła kiełbasa z pieczarkami. Żeby ją troszkę odmienić, dodałam konserwową paprykę i doprawiłam ziołami prowansalskimi. Świetnie smakowała podana z dodatkiem gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 45 dag kiełbasy śląskiej lub innej nietłustej
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    1 duży ząbek czosnku
    50 dag niedużych pieczarek
    kilka kawałków marynowanej papryki
    sproszkowana słodka papryka
    świeżo mielony pieprz
    zioła prowansalskie

Kiełbasa śląska z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać.
    Pieczarki oczyścić, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na połówki lub ćwiartki.
    Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
    Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, lub na grubsze plastry, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
    Dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
    Dodać pieczarki, a jak puszczą sok, dodać paprykę marynowaną.
    Doprawić sproszkowaną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Dusić do odparowania większości płynu.
    Podawać z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy