Kisiel żurawinowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni można się sprawdzić artystycznie, gotując smacznie i pięknie. To mój sposób na relaks.

Składniki:

  • ● 1/2 szkl. soku żurawinowego
    ● 1/2 szkl. czerwonego słodkiego wina
    ● łyżka suszonej żurawiny
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 szkl. ubitej śmietanki 30-proc

Kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok mieszamy z winem
    i szklanką wody. Wsypujemy
    żurawinę. Moczymy ok. 10
    minut. Następnie wsypujemy
    cukier. Zagotowujemy.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy
    z małą ilością wody.
    Wlewamy do gotującej się żurawiny.
    Cały czas mieszając,
    gotujemy jeszcze chwilę, aby
    kisiel stał się klarowny. Podajemy
    na ciepło lub zimno, udekorowany
    kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy