Kisz serowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Popularna w Szwajcarii tarta jest "naszpikowana" smakami różnych gatunków sera.

  • 50 min

Składniki:


  • 450 g ciasta francuskiego
    8 jajek
    500 gęstej śmietany
    pieprz
    tarta gałka muszkatołowa
    300 g sera Emmentalera
    300 g sera koziego
    250 g sera Roquefort
    świeże oregano
    sól

Kisz serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kisz serowy 1. Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg.
    Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy