Popularna w Szwajcarii tarta jest "naszpikowana" smakami różnych gatunków sera.
50 min
Składniki:
450 g ciasta francuskiego
8 jajek
500 gęstej śmietany
pieprz
tarta gałka muszkatołowa
300 g sera Emmentalera
300 g sera koziego
250 g sera Roquefort
świeże oregano
sól
1.Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg.
Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.
Komentarze