Szpinakowa tarta - kisz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta prosta i pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
    150 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta suszonej papryki
    szczypta pieprzu

    nadzienie
    400-500 g szpinaku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    250 g białego sera
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski


    kołderka śmietanowa
    200 ml śmietany 18%
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta oregano

Szpinakowa tarta - kisz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku.
    Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano.

    Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spód do tarty ok 10- 12 min
    Wyłożyć szpinak z serem, wygładzić i polać śmietaną wymieszaną z jajkiem.
    Zapiekać ok 20 min.. do ładnego przyrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy