Klops

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetne mięsko domowej roboty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1 kg
    jaja 3
    bułka czerstwa 1
    sól, pieprz do smaku
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    tłuszcz, bułka tarta do wysmarowania blaszki

Klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łączenie składników na klops. 1. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z bułką. Dodać jaja, mąkę, wyrobić. Dodać sól i pieprz do smaku, wyrobić na gładką masę.
  • Ułożenie masy mięsnej na klops w blaszce. 2. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, włożyć masę mięsną.
  • Upieczony klops. 3. Piec ok. 1 godz. W 180 stopniach. Można podawać na gorąco (np. na obiad) lub na zimno z ostrymi sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy