Klopsiki w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Czasami najprostsze rozwiązania okazują najlepsze. Ogólnie uwielbiamy zieleninę (choć jeden kły ma na natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchew
    1 cebula
    1 mały seler
    3/4 otrąb pszennych
    1 jajko
    5 łyżek mąki
    olej do smażenia
    500 ml bulionu warzywnego
    250 ml śmietany 18%
    1 pęczek koperku
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz

Klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w sosie koperkowym 1. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy klopsiki. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
    Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy