Klopsiki w warzywach

0 (0 ocen)

obiadek ................

Składniki:

  • 2 opakowania makaronu ryżowego wstążki Tao Tao

    500 g mięsa z indyka
    5 łyżek bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki kaszy manny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    500 g mrożonej mieszanki warzywnej
    kilka grzybków mun
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka ziołowych ziarenek smaku
    1 kostka rosołowa
    natka pietruszki
    woda

Klopsiki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę. Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki. W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki. Gotować około 10 minut. Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików. Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć. Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.
  • 3. Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut. Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy